Evig natt av Michelle Paver

Titel: Evig natt
Författare: Michelle Paver
Sidor: 238

Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att följa med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Det dröjer dock inte länge innan äventyret förvandlas till en mardröm.

Så Jack blir alltså lämnad ensam i mörkret med en läskig snubbe som har sneda axlar. Trots att Jack själv mest plågas under större delen av romanen så satt jag mest och mysläste. Till och från i alla fall. Trots allt är det en spökroman men det är inte på det där BU-sättet med en massa överraskningar, utan Paver bygger upp en stämning som kan beskrivas som både trevlig och otrevlig på en och samma gång. Jag gillar språket i boken och trots att det är skrivet i dagboksformat så är det medryckande och även trovärdigt. Jack irriterade mig en del i början men det gjorde ingenting. Egentligen var det bara positivt med en karaktär som man först inte håller av särskilt mycket men att man under bokens gång tydligare kan se hur han förändras i sitt tankesätt.

Vad jag vet så är detta den första vuxenboken som Michelle Paver gett ut. Sedan tidigare är hon mest känd för Vargbörder, vilket var en serie som jag också tyckte väldigt mycket om och det var därför som den här boken låg så högt på min läslista. Evig natt levde helt klart upp till mina förväntningar och trots att jag aldrig blev jätterädd, utan mer hade mysigt när jag läste än satt på helspänn så kommer jag nog vara lite mer mörkrädd ett tag framöver.

4/5

En annan sak som gjorde att jag tyckte om boken var att det var med en massa lurviga hundar. Jag skulle jättegärna vilja ha en sådan där husky eller något liknande men det får nog vänta i några år (tyvärr).

Bild hänsynslöst tagen från Google.

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s