J.K. Rowling – The casual vacancy

bild007When Barry Fairbrother dies in his early forties, the town of Pagford is left in shock. Pagford is, seemingly, an English idyll, with a cobbled market square and an ancient abbey, but what lies behind the pretty facade is a town at war. Rich at war with poor, teenagers at war with their parents, wives at war with their husbands, teachers at war with their pupils…Pagford is not what it first seems. And the empty seat left by Barry on the parish council soon becomes the catalyst for the biggest war the town has yet seen.

När jag började läsa den här boken hade jag förberett mig på att bli besviken så som många andra blivit före mig. Min förhoppning sattes till att jag faktiskt tycker om lite långsamma, brittiska mysböcker och därför att den skulle kunna passa mig ändå. Det visade sig att så mycket av en mysbok var det inte riktigt. Tvärtom, det är en ganska jobbig bok att läsa sett ur flera aspekter. Karaktärerna och namnen är många och det tar tid innan man kommer in i den. Ingen av alla dessa karaktärerna är särskilt älskvärd eller lätt att tycka om men på något vis var det ganska skönt att slippa dessa förskönade karaktärer som ofta finns i böcker. Några var som tur var lite lättare att ta till sig än andra, för det skulle inte vara lätt att ta sig igenom en 500-sidors bok med karaktärer som bara var otrevliga och själviska hela tiden .
Andrew gillade jag, även Teri och Krystal även om de gjorde hemska saker. Att den byte pov lite hur som helst gjorde ingenting förutom i början när jag någon gång inte hängde med. Det kunde vara uppfriskande ibland också när det blev lite väl segt eller dravel om politik osv.
Sedan var det ju det här med att några påstått att det skulle vara en massa sex, beskrivning av bröst och det var den nya 50 Shades of Grey och bla bla bla. Jag fattar ingenting? Det var EN sexscen med och någon som tänkte på sex någon enstaka gång men det är väl precis som i en normal vuxenroman. Antar att folk bara tycker det är roligt att påpeka eller haka upp sig på det för att hon brukade författa barnböcker. Irriterar mig i vilket fall som helst.

Som slutsats kan jag säga att boken inte riktigt är vad man väntar sig, vad man än väntar sig. JK Rowlings språk är såklart fortfarande helt fantastiskt och det är nog det som egentligen räddar läsningen. Det är en långsam bok men den lämnade mig också med en eftertanke och det är just det jag älskar med vissa böcker – att de kan öppna ögonen för omvärlden och andra människor. Absolut inte något som passar hela den gamla fangruppen som var för Harry Potter men en helt klart läsvärd bok (och det säger jag inte bara för att det är älskade Jo som skrivit den).

P.S. Jag gillar det här ”gummiomslaget” de har börjat ha på vissa nya inbundna böcker. Jag brukar inte köpa inbundet särskilt ofta så jag har kanske missat om det funnits ett tag, men det ligger bra i handen i alla fall.

3,5/5

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s