När man egentligen vill bli skådespelare

jag skaFörfattare: Sara Beischer
Titel: Jag ska egentligen inte jobba här
Utgiven: 2012
Sidantal: 198

Moa är nitton år och ska bli skådespelare. Hon har precis flyttat till Stockholm och måste ha ett jobb. Hon får en timanställning på äldreboendet Liljebacken. Chocken blir total när hon ställs inför död, kroppsvätskor och stressiga arbetsvillkor. All sin lediga tid ägnar Moa åt att försöka komma in i Stockholms teatervärld, men hon misslyckas gång efter annan.

Jag har själv jobbat en period inom äldrevården och det var väl främst därför som jag var sugen på att läsa den här. Det känns som att det är en värld som det finns ganska många fördomar och åsikter om, ofta från sådana som kanske inte heller vet så mycket om det och därför tycker jag att den här boken är väldigt viktig.
Jag var så arg på Sara i början så jag ville nästan inte läsa vidare. Hon betedde sig barnsligt och var så mesig. Alla passar inte att jobba inom vården, så är det helt enkelt och ja, man får lov att skratta eller bli äcklad ibland, det går inte att hjälpa. Men jösses alltså.
Min och Saras dåliga start ihop bygger trots allt upp för det bästa  i hela boken – karaktärsutvecklingen. Den är så kraftig så den går nästan att ta på. En annan sak jag gillar är trovärdigheten i berättelsen. Vårdboendet beskrivs ungefär så som jag tror det är på de flesta boenden (även om jag aldrig hört någon vårdtagare bli kallad för en siffra). I personalen finns den vårdande Eva som stannar på övertid för att hinna med saker som kan tyckas triviala också finns det dem som suckar och väntar i fem minuter innan de orkar svara på ett larm. Precis som på många andra arbeten antar jag.

Sara har en väldigt bra berättarröst också så det går fort att läsa. En kort och trevlig bok inte bara för den som vill ha en snabb insikt i hur äldrevården funkar utan också om man bara vill ha en underhållande roman.

4/5

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s