Någon som missat att vi haft zombiekrig i hela världen?

9789174990973_large_varldskrig-z-en-muntlig-historik-over-zombiekriget_pocketFörfattare: Max Brooks
Titel: Världskrig Z
Utgiven: 2007
Sidantal: 416 s
För bara tio år sedan hade Zombiekriget varit nära att utplåna hela mänskligheten.
En namnlös författare, driven av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren, bestämde sig för att resa över USA och resten av världen.
Världskrig Z består av hans intervjuer med de människor han mött: smugglare och militärer som varit aktivt involverade i kampen, men också vanliga civila som en gång stått ansikte mot ansikte med den här tidens levande – eller snarare odöda – helvete.

När en bok drar in en så mycket i sin handling så man ibland glömmer vad som är verkligt och vad som man bara läst om – då måste man ge författaren lite cred. Det hände faktiskt att jag gick in på en nyhetssida och undrade varför det inte stod något om zombies, tills jag då kom på att det såklart aldrig funnits några zombies på riktigt.
Världskrig Z är uppbyggd precis så som jag tänker mig att en reportagebok ska vara. Den här reportern som vi tyvärr aldrig får reda på något om reser världen runt och intervjuar både vanliga människor men även de högsta ledarna för att höra om deras upplevelser och hur de lyckades överleva. Alltifrån australienska astronauter som var fast i rymden till hur upprensningen i Paris kloaker var får vi följa. De flesta historierna är inte så långa vilket ibland är tråkigt men ibland bra för att grejen med den här romanen är inte att skildra några egentliga personporträtt utan det är (vad jag tror) att skildra historier från hela världen om hur de olika länderna hanterar den kaotiska situationen. Och lite samhällskritik lyckas Brooks ge på vägen också.
Jag har läst recensioner där man tyckt att de olika berättarrösterna är alldeles för lika trots att personerna kommer från helt olika kulturer och det kan jag väl hålla med om till viss del, men sanningen är ju att det faktiskt är samma författare som har skrivit alla röster och då blir man begränsad. Inget som jag tyckte var så irriterande i alla fall, det kändes viktigare att han lagt ner så mycket tid på efterforskningar istället än just rösterna, jag tyckte det var spännande ändå.

Om jag ska säga två negativa saker så är det dels att det kunde bli väldigt mycket snack om vapen ibland och jag kunde nog inte brytt mig mindre. Det här med olika krigsplaner/formationer kunde vara lite spännande men när det gick ner på detaljnivå om olika vapenmodeller så förlorades mitt intresse så då skummade jag faktiskt (skäms).
En annan sak som jag tyckte var tråkigt var bristen på kvinnliga karaktärer/intervjuobjekt. Jag tror att det tog nästan 80 sidor innan den första kvinnan gjorde entré och då hade jag hunnit börja oroa mig på riktigt. När de väl kom så gjorde de det väl egentligen med besked, de flesta var tuffa och självsäkra karaktärer men jag kan inte hjälpa tycka att det kändes aningen krystat ibland. Som att han tänkt ”oj, nu ska jag nog nämna en tjej så jag inte glömmer det”, typ. Hoppas jag inte är för paranoid när jag känner så.

Helt klart läsvärd zombieroman för den som är intresserad!

4/5

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s