Cirkus som bara har öppet på natten

nattens cirkus

Författare: Erin Morgenstern
Titel: Nattens cirkus
Utgiven: 2011
Sidantal: 421

Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Cirkusen öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen.

Välkommen till Le Cirque des Rêves – en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.

Bakom kulisserna pågår en kraftmätning mellan två unga magiker. Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att spela ett spel där de måst använda fantasin och viljans krafter för att överträffa varandra.

Det är lustigt att jag blir så förvånad varje gång jag öppnar en bok som jag inte läst baksidan på men ändå fått för mig att jag på ett ungefär vet vad den handlar om. Nattens cirkus är en ganska långsam bok. Det är långa beskrivningar om dofter av kola och känslan av magi i luften och jag älskade varenda sida av det, nästan ända fram till slutet för då började det bli lite väl långrandigt men det gjorde inte så mycket. Jag önskar att det fanns en sådan här cirkus på riktigt för det påminner mig inte alls om de cirkusar jag själv besökt. Just de gamla cirkusarna från 1800-, tidigt 1900-tal känns väldigt romantiserade om man jämför med dagens.

Jag gillar att man får följa både Celias och Marcos perspektiv och båda är härliga karaktärer även om jag inte riktigt tycker att jag får lära känna dem så mycket som jag önskat. Det känns som att något fattas utan att jag riktigt kan säga vad. Även om jag från början fattade att de skulle bli kära i varandra så kändes det lite otippad för de hann knappt prata med varandra, det var snarare bara en förstulen blick här och där (från Marcos håll då).

Handlingen i Nattens cirkus är väldigt originell och jag gillade den lite udda och härliga stämningen den bjöd på under läsningen. Dock kan jag inte riktigt tycka att den var helt fantastiskt underbar men jag gillar att den var så speciell.

4,5/5

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s