Dinosaurier, evolution och sånt

jurassic parkFörfattare: Michael Crichton
Titel: The Lost World (Jurassic Park #2)
Utgiven: 1995
Sidantal: 430

It is now six years since the secret disaster at Jurassic Park, six years since that extraordinary dream of science and imagination came to a crashing end — the dinosaurs destroyed, the park dismantled, the island indefinitely closed to the public.

There are rumors that something has survived.

 

 

Den här boken var verkligen precis vad jag behövde. Massa action, kick-ass kvinnliga rollfigurer (inte alls som i filmen) och galna dinosaurier. Ja, de är verkligen galna. Inte nog med att de är hungriga utan de ska ju verkligen jaga efter människorna också när de försöker komma undan.

Men vi tar det från början. Ian Malcolm (ingen kan väl glömma matematikern som predikade om kaosteorin i första boken/filmen?) tror att han sett det sista av dinosaurierna ända tills den uppstudsiga forskaren Richard Levine påstår att det finns märkliga djur som rör sig i Costa Ricas djungel.

Jag älskar karaktärerna i den här boken, Alan Grant som var huvudrollsinnehavaren i Jurassic Park blir bara omnämnd i förbifarten och istället är det Ian Malcolm som axlar rollen och han gör det grandiost. Egentligen känner jag inte igen hans rollkaraktär från förra boken, han har en helt annorlunda roll nu men det är mest bara uppskattande. Även Levine är en uppfriskande karaktär men framförallt Sarah Harding är helt fantastisk.

Storyn som Crichton gjort är så himla bra och språket är samtidigt lätt att läsa. Det som jag tycker är lite av bokens svaghet blir någonstans också dess styrka eftersom det ger mer substans till innehållet. Återkommande är långa utläggningar om evolutionen och olika teorier om varför dinosaurierna blev utrotade från början. För det mesta är det dock intressant och faktiskt tankeväckande. Det märks att han researchat inför skrivandet.

Det fanns också några övergripande frågor, som varför det fanns så många rovdjur men så få gräsätare på ön och hur det då kunde gå runt. Tyvärr gavs det bara något halvdant svar på det och det blev jag besviken på, men det var nog det enda.

Bra är också att det inte bara är dinosarna som är de onda, för det finns några andra människor som också axlar på sig den rollen och det gör det hela ännu lite mer spännande. Särskilt då Sarah Harding får göra en sån sjukt grym grej för att rädda livet på sig själv och jag höll på att smälla av när jag läste det, men vad det var skriver jag inte. Michael Crichton är förövrigt väldigt duktig på att skriva spännande actionscener. Kanske ska ta och testa någon annan av hans böcker också?

5/5

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s