Hypande av The Wire

Förutom att läsa så ser jag även många tv-serier och nu när jag precis har kollat på alla avsnitt i The Wire så bara måste jag prata om detta. The Wire är en av de absolut bästa tv-serier jag har sett och det finns många anledningar till det och jag ska försöka få med så många som jag bara kan utan att spoila så mycket.

The Wire består av fem säsonger som utgörs av 10-12 avsnitt var, vilket är alldeles lagom. Bra tv-serier som inte vill mjölkas ut på all kreativitet bör inte vara längre än absolut sju säsonger enligt min erfarenhet, fast fem känns som det optimala. Serien utspelar sig i Baltimore och kretsar kring polisens arbete för att få stopp på den tunga narkotikahandeln som pågår där. I den andra säsongen förflyttar serien sig helt plötsligt ut till hamnen vilket blev lite konstigt och tja… tråkigt. Så det var väl den sämsta säsongen tyvärr men den tredje som kom efter tyckte jag däremot var bäst, så det vägde upp.

The-Wire-Kima-GreggsDe mångbottnade karaktärerna är seriens största styrka enligt mig. Vissa tyckte jag mindre om, vissa mer, men om sanningen ska fram så var det svårt att låta bli att inte charmas av de flesta av karaktärerna, oavsett om de egentligen var ”onda” eller ”goda”. Just ont och gott anspelas det mycket på då framförallt de goda (poliserna då kan man tycka) ofta passerade över gränsen till att inte längre vara särskilt goda.

Wire-omar-the-gameFörutom de välskrivna karaktärerna så är manuset oerhört genomtänkt och ibland är historien så pass komplex att det kan vara svårt att hänga med i handlingen. För att inte nämna citaten som ibland var äckligt klockrena.

the-target-05-1024”What the fuck did I do!?”

McNulty (även känd som McNutty) är huvudpersonen även om det inte märks så mycket ett tag in i serien och i en säsong är han knappt med överhuvudtaget konstigt nog. En s.k. cool cat i form av en klassisk irländsk polis med attityd-, relations- och alkoholproblem. Låter inte alls originellt kanske och nej, det är han inte heller men det är omöjligt att inte sympatisera och tycka om honom. Beter sig ungefär som en stor bebis.

the-wire-season-1-tv-show-imageDet häftiga med serien är att inte bara polisen karaktäriseras utan att även knarklangarnas, drogmissbrukarnas och till och med borgmästarens tillvaro visas. Den sistnämnde är det väldigt mycket fokus på i de senare säsongerna vilket ger ytterligare en nyans till serien, man får verkligen följa hela kedjan.

a-new-day-02-1024Insåg precis att Carcetti (han i mitten) spelar Lillfinger i Game of Thrones…

Jag vet inte riktigt vad jag ska kunna skriva för att få fram hur bra det här verkligen är men om man vill se en polisserie som inte alls är som en typisk polisserie/film och ger en intressant skildring av narkotika bör man se den här. Om du inte redan har sett den men planerar att göra det, oh boy, vad avundsjuk jag är på dig.

Ok, nu har jag höjt The Wire till skyarna och det behöver inte vara helt korrekt för visst är den inte perfekt i alla aspekter men den är tillräckligt nära.
tumblr_ljt6hviGNO1qiguseo1_1280

Stackars Stringer som försöker göra affärsmän av gangstrar kan få avsluta det här dravlet.

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s