Heist Society

Heist-SOCIETY-finalFörfattare: Ally Carter
Titel: Heist Society
Utgiven: 2010
Sidantal: 331

When Katarina Bishop was three, her parents took her to the Louvre…to case it. For her seventh birthday, Katarina and her uncle travelled to Austria.. to steal the crown jewels. When Kat turned fifteen, she conned her way into the besst boarding school in the country, determined to leave the family buisness behind. But now her dad’s life is on the line, and Kat must go back to the world she tried so hard to espace…

Jag gillade det här – en lättsam och lättläst ungdomsdeckare som var spännande ända in i slutet. Karaktärerna och miljöerna (handlingen utspelar sig runtom i Europa och i USA) var lätta att se framför sig och jag blev inte förvånad nu när jag såg att de faktiskt ska göra en film av boken. Själva historien är väldigt typisk för en spionfilm och det var faktiskt udda att för ovanlighetens skull läsa om spioner i en bok.

Huvudpersonen Kat funkade helt okej och likaså de andra karaktärerna, även om de var typiskt stereotypiska: den snygga men dryga tjejen, den snygga och charmiga killen, den inte lika snygga huvudpersonen, de ”busiga” tvillingarna och datanörden.

Det var bara två saker som jag verkligen störde mig på.

  1. Dialogerna kändes uppstyltade och flöt inte på som i vanliga konversationer. Jag brukar inte tänka på det i vanliga fall men det märktes så tydligt här att någon hade skrivit dem. Fast jag irriterade mig bara på det i början och efter ett tag glömde jag av det, så det var bra.
  2. Tjejerna – hur Kat och hennes kusin Gabrielle framställdes. Särskilt Gabrielle som egentligen är en stencool karaktär men det som det mest fokuserades på var hennes kropp och hennes korta kjolar som männen stirrade på i tid och otid. Likaså Kat får en makeover i slutet där hon drar på sig en kortkort klänning (vilket jag inte ens förstår varför det var relevant) och killarna som ska föreställa vara hennes vänner och jämlikar gör plötsligt en helomvändning och börjar fråga om hennes BH-storlek osv. Jag hade kunnat göra en lång utläggning om varför jag störde mig på det men det gör jag inte, men det jag ville säga var att sådana saker bara känns så onödiga att ha med. Bara för att det är kvinnliga karaktärer så måste inte automatiskt deras fylliga kroppar beskrivas.

Annars var det en väldigt underhållande läsning och jag rekommenderar den till alla som vill läsa något snabbt och kul. Ska bli spännande att se filmen sedan, tydligen kommer karaktärerna vara runt 20-årsåldern istället för i tonåren men det borde inte göra något. Det låter snarare som att det kan bli bättre tycker jag.

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s